Subject: Hygiene and Management of Spaces, Materials and Equipment

Scientific Area:

Nursing

Workload:

72 Hours

Number of ECTS:

6 ECTS

Language:

Portuguese

Overall objectives:

1 - To know the importance of managing spaces, materials and equipment appropriate to the identified needs;
2 - To know the basic principles of healthcare associated to infection and preventive measures;
3 - To understand the importance of its roles, both institutionally and at home, in the prevention of healthcare-associated infections.

Syllabus:

1 - Microbiology concepts: morphology and structure of microorganisms; Microbial growth;
2 - Action of physical and chemical agents - Pathogenicity of microorganisms;
3 - Concepts of infection: Epidemiological chain - of transmission of infection; Healthcare associated infection (community, hospital); Biological risk/risk situations exposure;
4 - Infection prevention and control - Cross-cutting notions: National Infection Prevention and Control Program, Infection Control Committees, Protocols and Legal Framework;
5 - Basic precautions: Vaccination, Personal Hygiene, Hand Hygiene and Personal Protective Equipment;
6 - Circuit concept (clean and dirty);
7 - Cleaning and sanitation of the environment;
8 - Waste treatment - classification, sorting, packaging and collection;
9 - Water management for various uses;
10 - Identification of intervention needs in the environment (spaces, materials and equipment).

Literature/Sources:

Borges, C; Ramalho, R.; Bajanca, M.; Oliveira, T.; Major, M. J.; Diz, P. e Rodrigues, V. , 2010 , Implementação de um Sistema de custeio por atividades nos hospitais do SNS. , Revista Nacional de Saúde Publica. 9
Direção Geral da Saúde , 2017 , Programa de Prevenção e Controlo da Infeção Associada aos Cuidados de Saúde , Lisboa: DGS
Direção Geral da Saúde , 2010 , Programa Nacional de Prevenção e Controlo da Infeção Associada aos Cuidados de Saúde ? Vigilância epidemiológica da infeção nosocomial da corrente sanguínea , Lisboa: DGS
Direção Geral da Saúde , 2010 , Orientação de Boa pratica clínica para higiene das mãos nas unidades de saúde. , Lisboa: DGS
Ducel G.; Fabry, J. & Nicolle, L. , 2002 , Prevenção de infeções adquiridas no hospital: um guia prático , Instituto Nacional de Saúde Dr. Ricardo Jorge
Direção Geral da Saúde , 2013 , Precauções Básicas do Controlo da Infeção (PBCI)- Norma 029/2012 atualizada em 31/10/2013 , Lisboa: DGS
Hospital de Santa Maria , 2017 , Políticas de utilização de antisséticos - Manual de Infeção do Hospital de Santa Maria ,
Pina, E. , 2007 , Equipamento de proteção individual: proteção facial e respiratória , Nursing. 17
SESARAM, E.P.E. , 2017 , Manual do Grupo de Coordenação, PPCIRA , SESARAM, E.P.E.
Wilson, J. , 2001 , Controlo de Infeção na Prática Clínica. (2.ª ed) , Lisboa: Lusociência

Assesssment methods and criteria:

Classification Type: Quantitativa (0-20)

Evaluation Methodology:
Classification Type: Quantitative (0-20) Evaluation according to model B of the UMa learning assessment regulation, notably in normal season: 1 frequency (50%), 1 group work (50%) The approval of the curricular unit implies approval in all components (minimum 9.5 values). There is a possibility of recovery at a time of resource/improvement or special. The final classification is expressed on the scale of 0 to 20 values and is the responsibility of the teacher.