Subject: Food and Beverage Management
Scientific Area:
Management and Administration
Workload:
60 Hours
Number of ECTS:
5 ECTS
Language:
Portuguese
Overall objectives:
Saber calcular e interpretar o food cost e beverage cost (potencial e real). Saber calcular taxas de desperdícios. Saber elaborar orçamentos de F&B. Saber elaborar mapas de controlo diversos utilizando o Excel.
Syllabus:
1. Food & Beverage organisation and management
2.Operations planning and budgeting
3. Food & Beverage control
4. Management of food and beverage production
5. Food & beverage sales management
Literature/Sources:
Cerra, J., Dorado, J. A., Estepa, D. & Garcia, P. E. (1999). Gestion de produccion de alojamientos y restauracion. Madrid: Editorial Sintesis. Davis, B., Lockwood, A. & Stone, S. (1998). Food and Beverage Management. Oxford: Elsevier, 3.ª edição. Fonseca, M. T. (2000). Tecnologias Gerenciais de Restaurantes. São Paulo: Senac. Gonçalves, A. C. (Org.) (2006). Guias de Investimentos em Turismo, Gestão em Restauração e bebidas. Lisboa: Edições do Instituto do Turismo de Portugal. González
Assesssment methods and criteria:
Frequência, Trabalho de grupo